valentin salja

Zašto u Zaovine?

Mnogi su razlozi zašto za odmor izabrati baš Zaovine na Tari. Mi ćemo Vam dati samo neke od naših predloga a na Vama je da otkrijete ono što će Vaš boravak učiniti nezaboravnim.


panciceva-omorika

RAZLOG #1 – Stanište Pančićeve omorike. Pančićeva omorika (lat. Picea omorika) je vrsta smrče, endemit Balkanskog poluostrva i tercijerni relikt.

Ime je dobila po srpskom botaničaru Josifu Pančiću koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine, kod sela Zaovine i Rastišta. Naučni naziv omorika potiče od lokalnog imena za ovu četinarsku vrstu.

Pančićeva omorika kao „živi fosil” svetske flore predstavlja naučnu zagonetku.Još nije do kraja proučeno njeno poreklo, smanjivanje prirodne sredine samo na srednji tok reke Drine, slabost u konkurenciji sa drugim biljnim vrstama.


RAZLOG #2 – Kupanje i ribolov u Jezeru kod brane (na jezeru se nalazi veliki ribnjak pastrmke gde se može kupiti, ako ne ulovite ništa). Brana je visoka 130m a najveća dubina jezera je 80 m. Pri maksimalnom nivou ovo jezero na 892 metara nadmorske visine i sa 150 hm³ vode, pruža izvanredan vizuelni efekat.

Zaovine-jezero

RAZLOG #3 – Kupanje u jezeru Spajići (ispod velikog jezera).


RAZLOG #4 – Izlet na jezeru kod Vejića vodenice, nedaleko od jezera Spajići, sa predivnim pogledom na stenu Grad.

Zaovine - Ravna stena
Zaovine – Ravna stena

RAZLOG #5 – Klimatsko lečenje dece. Pogodan atmosferski pritisak, sastav i vlažnost vazduha, odsustvo patogenih bakterija kao i prašine u vazduhu, deluje tonično na ljudski organizam, a često i stimulativno. Takav kompleks uslova je prema tome dobar za anemične slučajeve, nervne smetnje, pa i hronične plućne bolesti i bolesti kardiovaskularnog sistema. Izvanredne rezultate pokazalo je klimatsko lečenje kod dece uzrasta od 2 do 15 godina, posebno lečenje respiratornih organa, povećanje vrednosti hemoglobina, kao i koncentracije imunoglobulina kod dece, pa Taru nazivaju i fabrikom crvenih krvnih zrnaca. Tara je iz tog razloga postala omiljeno mesto i za vrhunske sportisti.

Sportski kamp Tara
Sportski kamp Tara

RAZLOG #6 – Pored veličanstvene prirode i prelepih jezera postoji u dolini reke Beli Rzav na lokalitetu Luke i atraktivni spomenik prirode, geomorfolološka atrakcija Ravna stena ili Grad. Na ovoj ravnoj steni u srednjem veku se nalazilo srednjevekovno utvrđenje, a nešto kasnije i utočište legendarnog Kostreš harambaše.

Ravna stena
Ravna stena

RAZLOG #7 – Zaovine su idealno mesto za sportove na vodi, pecanje, orijentaciju, ishranu u prirodi.

Green Bear Sup, Zaovine
Green Bear Sup, Zaovine

RAZLOG #8 – Predov Krst. Lokalitet na 1075 metara nadmorske visine, na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta.

Nalazi se na najudaljenijem delu Tare, na krajnjem zapadu. Jezerom Perućac i jednim delom suvom granicom graniči se sa Republikom Srpskom. Upravo ta njegova zabačenost je i sačuvala biljni i životinjski svet. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih delova prirode.

Najviši vrhovi su Kozji rid 1591m, Pivnice 1575, Mrka kosa 1545m i Lisnata glavica sa 1510m nadmorske visine.

Predov Krst je razmeđe grebenova koje se nalazi u najzabitijem delu Tare, okruženo sa svih strana krivinom Perućačkog jezera na Drini, potpuno mimo puteva, u poslednjem carstvu medveda u ovoj zemlji. Tuda niko ne prolazi, osim ljubitelja prirode koji su s predumišljanjem krenuli u dotičnu oazu, šumara i graničara (granična linija Srbije prolazi na par kilometara odatle). Sa Predovog Krsta postoji makadamski put dug oko 20 km grebenom Tare do Zaovinskog jezera i Mitrovca, koji svakako treba proći kada to vremenske prilike dozvoljavaju.

Planinarska kuća PREDOV KRST
Planinarska kuća PREDOV KRST

RAZLOG #9 – Mitrovac se nalazi na oko 1080 metara nadmorske visine. On se posebno izdvaja po povoljnim klimatskim uslovima sa velikim brojem sunčanih dana. Na samom Mitrovcu se nalazi lovački dom i objekti Centra dečijih letovališta i oporavilišta iz Beograda.

Na Mitrovcu se nalaze tereni za mali fudbal i košarku. Takođe postoji i veliki travnati fudbalski teren, ski-staze za decu i početnike u skijanju. Izuzetno je pogodan teren za planinski biciklizam. 

Banjska Stena, Mitrovac
Banjska Stena, Mitrovac

RAZLOG #10 – Tepih livada

Ulaz u Tepih livadu
Ulaz u Tepih livadu

RAZLOG #11 – Crveni potok

Crveni potok
Crveni potok

RAZLOG #12 – Učionica u prirodi

Interaktivna_ucionica_u_prirodi_za_decu
Interaktivna učionica u prirodi za decu

RAZLOG #13 – Bilješka i Kozja stena. Vidikovac Kozja stena se nalazi iznad puta Perućac—Mitrovac, oko tri kilometra severno od Mitrovca na Tari.

Vidikovac se nalazi na nadmorskoj visini od 962 metra i uzdiže se oko 700 metara iznad reke Drine. Staza ka vidikovcu nije uređena ni obeležena, kao ni staza do Kozje pećine koja se nalazi ispod njega. Ovaj vidikovac se pogrešno izjednačava se Vidikovcem Banjska stena, koji je u blizini, odakle se sagledavaju isti predeli.

Kozja pećina se nalazi ispod vidikovca na 920 m.n.v i oko 40 metara ispod njega i na najvišem delu kanjona Drine. Od Mitrovca je udaljena oko tri kilometra prema severu.

Kozja_stena
Vidikovac Kozja stena

Koji je Vaš razlog ?